Btw op zonnepanelen
Sinds 1 januari 2023 zit er geen btw op zonnepanelen. Je hoeft dus ook geen btw meer terug te vragen. Het 0%-tarief geldt voor zonnepanelen op woningen, ook als je de panelen plaatst op je schuur, op de garage of in de tuin. Heb je een bedrijf aan huis? Als je de zonnepanelen ook privé gebruikt geldt het nultarief ook.
Factuur met een datum in 2022
Staat op jouw factuur een datum in 2022? Dan betaal je wel btw over je zonnepanelen. Onderaan deze pagina lees je hoe je de btw terug kunt vragen.
Uitzonderingen
Er zijn uitzonderingen waarbij je ook in 2023 wel btw moet betalen op zonnepanelen. Bijvoorbeeld als je een nieuwbouwwoning koopt waarbij de zonnepanelen ook meteen de dakbedekking zijn: geïntegreerde zonnepanelen. Je kunt daarvoor de btw terug vragen.
Kijk op de website van de Belastingdienst voor alle uitzonderingen.
Btw op teruggeleverde stroom
Als je stroom teruglevert aan het net, krijg je een vergoeding voor de geleverde stroom. Omdat je stroom levert aan je energiebedrijf, ben je in feite een kleine ondernemer voor de btw. Je ontvangt btw over teruggeleverde stroom. Die btw mag je meestal gewoon houden en hoef je niet af te dragen aan de Belastingdienst.
Heb je veel zonnepanelen gelegd, en hebben jouw zonnepanelen een vermogen van meer dan 10.000 wp? Dan moet je wel btw-aangifte doen.
Als je nog wel btw op zonnepanelen moet terugvragen
Heb je een factuur met een datum uit 2022? Of heb je een nieuwbouwwoning met geïntegreerde zonnepanelen? Dan zit er wel btw op de zonnepanelen. De factuur voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen bestaat voor 21% uit btw. Als particulier kun je de btw op zonnepanelen terugvragen van de belastingdienst.
Btw-aangifte doen: tijdelijk ondernemer worden
De btw die je hebt betaald vraag je terug met een btw-aangifte. Je moet ondernemer zijn om een btw-aangifte te kunnen doen. Ben je nog geen ondernemer dan moet je dat tijdelijk worden. Dit is niet moeilijk.
Er zijn vooraf een paar dingen die heel belangrijk zijn om te weten.
- Om de btw op zonnepanelen terug te kunnen krijgen moeten jouw energierekening en de factuur van de installateur voor de aankoop en installatie van de zonnepanelen op dezelfde naam staan. Als bijvoorbeeld de energierekening op jouw naam staat en de factuur op de naam van je partner dan krijg je de btw niet terug.
- De btw-aangifte moet worden gedaan binnen 6 maanden na afloop van het jaar waarin je de panelen zijn geplaatst.
Stappenplan btw op zonnepanelen terugvragen
In dit stappenplan leggen we je uit hoe je de btw over zonnepanelen terug kunt vragen. Hiervoor moet je tijdelijk ondernemer worden. Zorg dat je je DigiD bij de hand hebt.
Ben je al ondernemer of zzp'er? Dan hoef je je niet opnieuw aan te melden als ondernemer. Je kunt de btw terugvragen in je normale btw-aangifte. De zonnepanelen moet je natuurlijk wel privé gebruiken. Er gelden een paar extra regels voor ondernemers. Op de website van de belastingdienst zie je welke dit zijn.
Stap 1: meld je aan als ondernemer bij de belastingdienst
Aanmelden als ondernemer doe je met het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Je moet hier kiezen of je meedoet aan de kleineondernemersregeling (KOR). Als je de drie komende kalenderjaren geen extra zonnepanelen wilt plaatsen kun je hiervoor kiezen. De meeste particulieren doen dat.
Stap 2: geef je rekeningnummer door aan de belastingdienst
Je moet altijd je rekeningnummer doorgeven, ook als de belastingdienst al een rekeningnummer van je heeft. Het formulier dat je hiervoor gebruikt vind je bij Mijn belastingdienst Zakelijk. Je moet inloggen met je DigiD.
Stap 3: doe de btw-aangifte
Dat kan pas na een tijdje. Je zult eerst een aantal brieven van de belastingdienst ontvangen. Als je een brief met de titel 'Vaststelling belastingplicht' ontvangt dan gebruik je die voor de aangifte. Anders doe je de aangifte op Mijn belastingdienst Zakelijk. Je kunt zelf kiezen of je inlogt met je DigiD of met de toegezonden inloggegevens.
Meer details over deze stappen vind je op de website van de belastingdienst.
Tip: woon je samen en is één van jullie beiden ondernemer? Terugvragen is eenvoudiger als de niet-ondernemer dit doet. Denk eraan dat je de energierekening én de factuur van de zonnepanelen op naam van de niet-ondernemer zet.