Garantiefondsen zonnepanelen
Als een installateur failliet gaat kan hij de gegeven garanties niet meer nakomen. Daarom zijn er garantiefondsen voor zonnepanelen.
Garantiefondsen voor zonnepanelen
In Nederland zijn er 3 garantiefondsen voor zonnepanelen. Garantiefondsen beschermen jou als klant wanneer een installateur stopt of failliet gaat. Gaat de installateur failliet voordat je zonnepanelen zijn geïnstalleerd? Dan is ook (een deel van) je aanbetaling veilig. De installateur moet dan wel lid zijn van zo'n organisatie, en in sommige gevallen moet je een certificaat kunnen overhandigen.
Stichting Garantiefonds ZonneEnergie (SGZE)
Stichting Garantiefonds ZonneEnergie zorgt ervoor dat als een aangesloten installatiebedrijf failliet gaat, een eventuele aanbetaling die je hebt gedaan verzekerd is. De aanbetaling mag maximaal 30% van de afgesproken prijs zijn en niet meer dan 3.000 euro. Daarnaast zorgen ze voor ondersteuning bij het afwikkelen van fabrieksgarantie. Heb je een offerte ondertekend? Dan kun je een certificaat downloaden op de website. Op het certificaat staat precies welke garanties je hebt.
www.sgze.nl
Stichting Garantiefonds ZonZeker (SGZZ)
Stichting Garantiefonds ZonZeker biedt 3 niveaus van zekerheden. Bij ZonZeker Budget is alles van levering tot montage gegarandeerd, ook als de installateur failliet gaat. Elke installatie door een SGZZ aangesloten installateur krijgt standaard ZonZeker Budget. Ook de aanbetaling is verzekerd, zolang deze niet hoger is dan 20% van de afgesproken prijs en niet hoger dan 2.000 euro.
Wil je meer zekerheid? Kies dan voor ZonZeker Basis (10 jaar) of ZonZeker Extra (15 jaar). Hier zijn extra kosten aan verbonden. Bij ZonZeker Basis en ZonZeker Extra worden bij een faillissement de garanties van de installateur voor 10 of 15 jaar overgenomen door een andere installateur.
www.sgzz.nl
Garantiefonds Duurzame Energie (GFDE)
Stichting Garantiefonds Duurzame Energie zorgt ervoor dat als een aangesloten installatiebedrijf failliet gaat, een eventuele aanbetaling die je hebt gedaan verzekerd is. De aanbetaling mag niet hoger zijn dan 20% van de afgesproken prijs, met een maximum van 5.000 euro. (Voor 1 april 2023 was dit een aanbetaling van maximaal 10% van de afgesproken prijs.) Verder zorgt het GFDE ervoor dat je bij een faillissement van een installateur via het garantiefonds aanspraak kunt maken op je installatiegarantie en op de fabrieksgarantie.
Let op: bij GFDE moet je een certificaat kunnen overhandigen om aanspraak te kunnen maken op de garantieregeling van het fonds. Dat certificaat krijg je via de installateur.
www.gfde.nl