Hoe werken zonnepanelen
Zonnepanelen zetten licht uit de zon om in elektriciteit. Maar hoe werken zonnepanelen precies? Zonder al te diep in te gaan op de technische details leggen we het je uit.
Silicium in zonnepanelen
De zonnecellen in een zonnepaneel zijn gemaakt van silicium. Silicium reageert op zonlicht: door de zon komen er elektronen los uit het silicium.
Silicium komt veel voor op aarde. Na zuurstof is het zelfs het tweede meest voorkomende element in de aardkorst.
Voor het maken van zonnepanelen worden siliciumkristallen ‘vervuild’ met fosfor en boron. Fosfor bevat 1 elektron meer dan silicium, en boron eentje minder. De ‘vervuilde’ laagjes silicium worden op elkaar gestapeld. Daardoor is er in de zonnecel een positief geladen deel en en een negatief geladen deel.
Hoe werken zonnepanelen?
Zodra er zonlicht op het paneel valt ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading en de negatieve lading.
De stroom die een zonnepaneel opwekt is gelijkstroom. In de omvormer wordt de gelijkstroom omgezet in wisselstroom, zodat je de stroom kunt gebruiken.
Hybride zonnepanelen
Hybride zonnepanelen leveren zowel stroom als warm water. Een hybride zonnepaneel is een combinatie van een zonnepaneel en een zonnecollector. Voor hybride zonnepanelen heb je ook een zonneboiler nodig: een boiler waar je water in opwarmt.
In een zonnecollector zit koelvloeistof die door de warmte van de zon wordt opgewarmd. De koelvloeistof geeft die warmte vervolgens weer af aan de zonneboiler.
Hybride zonnepanelen leveren vaak meer elektriciteit op dan gewone zonnepanelen. Dat komt doordat hybride zonnepanelen in de zomer minder heet worden, en zonnepanelen werken minder efficiënt als ze heel heet worden. Hybride zonnepanelen leveren wel minder warmte voor een zonneboiler dan gewone zonnecollectoren.