Omvormer voor zonnepanelen
De omvormer voor zonnepanelen zet de gelijkstroom uit je zonnepanelen om in wisselstroom. Wisselstroom is de elektriciteit zoals die uit het stopcontact komt. Je kunt de stroom dan zelf gebruiken of terugleveren aan het net.
Het is belangrijk om de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen te plaatsen. Het stroomverlies is dan het laagst. Zodra de gelijkstroom is omgezet in wisselstroom is er nauwelijks stroomverlies meer.
Soorten omvormers
Er zijn 4 soorten omvormers voor zonnepanelen:
- string omvormers (1 centrale omvormer voor alle zonnepanelen)
- micro omvormers (1 omvormer per zonnepaneel)
- power optimizers (per zonnepaneel een optimizer, die samen komen in 1 centrale omvormer)
- hybride omvormer (omvormer die ook een thuisbatterij kan opladen)
String omvormers
String omvormers zijn degelijke en efficiënte omvormers. Een string omvormer is een apparaat dat ongeveer zo groot is als een koffertje. Een string omvormer is vooral geschikt als er weinig of geen schaduw op je dak valt. Bij een string omvormer worden de zonnepanelen in een serie geschakeld. Valt er schaduw op een van de zonnepanelen in de serie? Dan gaat de opbrengst van elk zonnepaneel omlaag.
Een string omvormer voor zonnepanelen komt meestal op zolder te hangen, of in een garage of schuur. Soms kan de omvormer ook buiten geplaatst worden, op een beschutte plek onder een afdak.
Micro omvormers
Micro omvormers zijn kleine omvormers die aan de onderkant van een zonnepaneel worden gemonteerd. Elke micro omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom, ze werken onafhankelijk van elkaar. Valt er schaduw op een van de zonnepanelen? Dan gaat alleen de opbrengst van dat ene paneel omlaag.
Power optimizers
Power optimizers zijn een soort tussenvorm tussen micro omvormers en een string omvormer. Power optimizers worden net als micro omvormers aan de onderkant van een zonnepaneel gemonteerd. Daarna komen ze bij elkaar in een centrale omvormer. In de centrale omvormer wordt de gelijkstroom omgezet naar wisselstroom.
Hybride omvormers
Met een hybride omvormer kun je je opgewekte energie opslaan in een thuisbatterij of thuisaccu. Een hybride omvormer kan niet alleen gelijkstroom omzetten naar wisselstroom, maar bevat ook een batterij-oplader. Wil je nu of later thuisbatterijen aanschaffen? Dan is een hybride omvormer de beste keuze. De meeste hybride omvormers werken met power optimizers.
Let er bij de aanschaf van een hybride omvormer op dat je hybride omvormer meestal alleen geschikt is voor thuisbatterijen van hetzelfde merk.
Later nog zonnepanelen bij laten plaatsen: kies voor modulair
Micro omvormers en power optimizers zijn modulaire systemen. Wil je later nog extra zonnepanelen laten plaatsen? Dat kan met een modulair systeem vrij gemakkelijk.
Wil je bij een string omvormer later nog extra zonnepanelen laten plaatsen? Dan zul je vaak een andere omvormer nodig hebben, met een groter capaciteit.
Opbrengst van de omvormer
De meeste omvormers zetten tussen de 92% en 98% van de gelijkstroom om in wisselstroom. Er zijn ook omvormers op de markt die een stuk slechter presteren, minder dan 90%. Dat lijkt een klein verschil, maar als je dat doortrekt naar een lange periode kan het verschil behoorlijk oplopen. Zie ook het rekenvoorbeeld hieronder.
De kwaliteit van de omvormer is misschien nog wel belangrijker dan de kwaliteit van de zonnepanelen. Een goede omvormer zet tussen de 92% en 98% van de gelijkstroom om in wisselstroom. Bij een omvormer van minder goede kwaliteit is dat vaak een stuk lager. Een verschil van 5% lijkt niet zoveel, maar als je dat over 10 jaar uitrekent kan het verschil flink oplopen.
Rekenvoorbeeld
Stel, twee buren kopen zonnepanelen. Buurvrouw A koopt 10 zonnepanelen van 315 wattpiek, en een omvormer die 90% efficiënt is. In 10 jaar levert elk zonnepaneel 2835 watt. Met 10 zonnepanelen is de opbrengst van buurvrouw A in 10 jaar 28.350 watt.
Buurvrouw B koopt 10 zonnepanelen van 300 wattpiek hebt, met een omvormer die 98% efficiënt is. In 10 jaar levert elk zonnepaneel 2940 watt. Met 10 zonnepanelen is de opbrengst van buurvrouw B in 10 jaar 29.400 watt.
In dit geval maakt een efficiëntere omvormer het verschil in wattpiek van de zonnepanelen meer dan goed.
Omvormer voor zonnepanelen
Een omvormer gaat meestal 10 tot 15 jaar mee voordat je ’m moet vervangen. Dat betekent meestal dat je de omvormer gedurende de levensduur van je zonnepanelen een keer moet vervangen. Bij sommige fabrikanten kun je de omvormer laten reviseren na 10 tot 15 jaar
Garantie op de omvormer
Op de omvormer voor zonnepanelen krijg je productgarantie. Op een string omvormer krijg je meestal geven 5 of 10 jaar garantie. Op micro omvormers en power optimizers zit meestal een veel langere garantie, soms krijg je wel 25 jaar productgarantie.