Overslaan en naar de inhoud gaan
x
thuisbatterij | thuisaccu

Thuisbatterijen

Met een thuisbatterij kun je de opgewekte energie van je zonnepanelen opslaan. De meeste thuisbatterijen hebben een capaciteit van 5-6 kWh. Dat is in de meeste huishoudens genoeg om ‘s avonds de tv, vaatwasser en lampen te kunnen gebruiken.  

Met een thuisbatterij kun je je eigen verbruik van zonnepanelen verdubbelen. Bij de meeste huishoudens ligt het eigen verbruik rond de 30%. Met een thuisbatterij kun je 60% halen, en sommige mensen zeggen dat ze wel 80% halen. Dat wordt belangrijker als de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Daarnaast kun je met een thuisbatterij inspelen op de schommelingen van de stroomprijs. De stroomprijs is tussen 11.00 en 15.00 uur laag, rond 18.00-20.00 uur de stroomprijs juist heel hoog. Met een thuisbatterij kun je elektriciteit kopen wanneer de prijs laag is, en gebruiken of verkopen wanneer de prijs hoger is. Dat kan ook als je geen zonnepanelen hebt. Je moet dan wel een slimme thuisbatterij en een dynamisch energiecontract hebben. Dus zelfs als je geen zonnepanelen hebt is een thuisbatterij interessant. 

Wat is een dynamisch energiecontract?

Er zijn 3 soorten energiecontracten:

  • vast tarief: dan ligt je tarief voor bijv. 2 jaar vast
  • variabel tarief: je tarief wordt 2 keer per jaar (of soms vaker) aangepast aan de marktprijs
  • dynamisch tarief: je tarief gaat mee met de actuele marktprijs, de zogenaamde spotprijs. 

Bij een dynamische energiecontract verschilt de prijs voor elektriciteit per uur. De prijs voor gas verschilt per dag. De prijzen zijn 24 uur van tevoren bekend. 

Wat is een slimme thuisbatterij?

Steeds meer thuisbatterijen zijn uitgerust met software waardoor ze meer kunnen dan alleen opladen en ontladen. Dat zijn slimme thuisbatterijen. Hoe slim een thuisbatterij precies is, verschilt per merk.

Er zijn thuisbatterijen die zelfstandig energie kunnen inkopen en verkopen. Dat heeft alleen zin als je een dynamisch energiecontract hebt. Heeft jouw thuisbatterij die mogelijkheid niet? Er bestaan ook losse apparaatjes die je op je thuisaccu aansluit, die namens jou energie gaan inkopen en verkopen.

Er is dan niet alleen stroom beschikbaar wanneer jij dat nodig hebt, maar die stroom wordt ook zo voordelig mogelijk ingekocht. Dat gebeurt dan niet alleen door zonne-energie op te slaan, maar ook door stroom in te kopen op het moment dat de prijs laag is. Daar hoef je zelf niets voor te doen, dat gaat automatisch. Zo krijg je nog meer controle over je eigen stroom en kun je profiteren van prijsschommelingen gedurende de dag.

Je helpt daarmee ook om de pieken en dalen van het stroomnet wat af te vlakken. 

Hoeveel stroom kan een thuisbatterij opslaan?

Er zijn kleine thuisbatterijen van 2 kWh te koop, maar de meeste thuisbatterijen zijn 5 of 6 kWh. Bij sommige merken kun je meerdere batterijen aan elkaar koppelen. Zo kun je tot wel 15-18 kWh aan elektriciteit opslaan.

Wat kost een thuisbatterij?

De meeste thuisbatterijen zijn Lithium-ion batterijen. Er zijn ook batterijen die werken op basis van ijzerfosfaat. Dat is iets milieuvriendelijker en een stuk veiliger. De meeste thuisbatterijen kosten rond de € 3000 - € 5000 voor 5 of 6 kWh.

Wat voor omvormer heb je nodig voor een thuisbatterij?

Er zijn thuisbatterijen die je kunt aansluiten op een bestaande omvormer. Maar voor de meeste thuisbatterijen heb je een hybride omvormer nodig. Een hybride omvormer is een omvormer voor zonne-energie en een batterij-omvormer in 1. In deze omvormers zit ook een acculader ingebouwd waarmee je een thuisbatterij kunt opladen.

Je kunt een hybride omvormer nemen als je zonnepanelen hebt, maar (nog) geen thuisbatterij, maar ook als je wel een thuisbatterij neemt, maar (nog) geen zonnepanelen.

Zoek Installateur in de buurt

Vul je postcode in (cijfers en letters) en vind een zonnepanelen installateur bij jou in de buurt.

Gratis E-boek

Gratis E-boek: 'zonnepanelen kopen'

 

Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Download het gratis e-boek ‘Zonnepanelen kopen’.