Overslaan en naar de inhoud gaan
x
uitleg over de berekening

Vergelijk offertes zonnepanelen

Vergelijk offertes voor zonnepanelen met de offertevergelijker. In deze tool kun je offertes voor zonnepanelen makkelijk naast elkaar leggen en met elkaar vergelijken. We leggen je graag uit hoe we dat doen.

Vergelijk offertes voor zonnepanelen

Het is lastig om offertes voor zonnepanelen goed met elkaar te vergelijken. Het ene merk biedt andere garanties dan de andere, en ook het vermogen kan enorm verschillen.In de offertevergelijker kun je offertes voor zonnepanelen makkelijk met elkaar vergelijken. Je voert de informatie uit je offertes in, en wij rekenen alles door en trekken de berekeningen uit de offertes gelijk. Daardoor kun je ze goed onderling met elkaar vergelijken. 

De offertevergelijker is gratis en vrijblijvend, we slaan geen informatie op en je hoeft je persoonlijke gegevens niet in te vullen. Je ziet de berekening direct online.

Hoe maken wij de berekening?

Wil je precies weten hoe wij de offertes met elkaar vergelijken, welke standaardwaarden we gebruiken en waarom onze berekening kan afwijken van andere berekeningen? We leggen het je graag uit.

De offertevergelijker voor zonnepanelen bestaat uit 3 onderdelen:

  1. informatie over jouw situatie (je dak en je stroomverbruik)
  2. informatie uit je offertes (kosten, merk en type zonnepaneel)
  3. de berekening

 

1. Informatie over jouw situatie

We vragen je informatie over het dak, of de dakdelen, waar je zonnepanelen wilt laten leggen. De helling, de richting en of er schaduw is door obstakels bepalen welk deel van het maximale vermogen je uit zonnepanelen haalt.

Het maximale vermogen (wattpiek) van de zonnepanelen wordt door fabrikanten berekent onder optimale omstandigheden. In de meeste situaties haal je dat maximum niet. De helling, de richting en of er schaduw bepalen welk vermogen je echt gaat genereren.

Heb je een plat dak? Dan rekenen we met een helling van 36 graden, omdat zonnepanelen op een plat dak altijd schuin worden geplaatst en 36 graden de ideale helling is.

Obstakels (schaduw)

De schaduw door obstakels is best lastig om goed in te schatten. Het gaat om schaduw die een deel van de dag op je zonnepanelen valt, bijvoorbeeld schaduw van bomen, een dakkapel, schoorsteen of een hoog gebouw in de buurt. Ook al is het lastig om dat in te schatten, het belangrijkste is dat we de schaduw gelijk trekken over alle offertes. Daardoor kun je de offertes onderling goed met elkaar vergelijken.

De meeste berekeningen die je online kunt doen gaan ervan uit dat er geen schaduw op je dak valt. Valt er wel schaduw op de panelen, dan is de opbrengst aanmerkelijk lager. De inschatting die je hier maakt van de schaduw, zorgt er dus voor dat je een realistischer beeld krijgt van de mogelijke opbrengst van je zonnepanelen.

Stroomverbruik en stroomprijs

Om de berekening te kunnen maken hebben we je stroomverbruik en de stroomprijs nodig. We gaan uit van de gemiddelde stroomprijs, maar je kunt ook zelf de prijs invullen die je nu betaalt per kWh. Je kunt dit vinden op de website of op de jaarafrekening van je elektriciteitsleverancier.

Direct verbruik

Direct verbruik of zelfconsumptie is elektriciteit die je meteen zelf gebruikt als hij wordt opgewekt, bijvoorbeeld om de wasmachine te laten draaien of om je auto op te laden. Deze opgewekte elektriciteit zie je dus niet terug in je meterstanden.

Als je evenveel elektriciteit opwekt als je verbruikt rekenen we met 32% direct verbruik. Wek je minder elektriciteit op dan je verbruikt? Dan gaat je directe verbruik procentueel omhoog. Wek je meer elektriciteit op dan je verbruikt? Dan gaat het percentage direct verbruik omlaag. 

Lukt het je om je directe verbruik omhoog te krijgen, en misschien wel 50% van de elektriciteit die je opwekt direct te gebruiken? Dan profiteer je nog meer van zonnepanelen dan we in de offertevergelijker kunnen berekenen. 

 

2. Informatie uit je offertes

Je kunt maximaal 3 offertes met elkaar vergelijken. Je kunt per offerte aangeven hoeveel panelen je op elk dakdeel wilt plaatsen. We gaan ervan uit dat je de zonnepanelen dit jaar laat installeren. We rekenen alles uit vanaf de datum van vandaag. 

In de offertevergelijker vul je de bruto aanschafkosten in. Dus het totaalbedrag voor de zonnepanelen, de omvormer en andere materialen, het arbeidsloon en de btw. Wij rekenen het netto bedrag voor je uit. De btw kun je terugvragen, daarom rekenen wij verder met het netto bedrag.

Vervangen van de omvormer

Er is nog een apart veld voor de prijs voor de omvormer. Daar vul je het bedrag in dat je nu voor de omvormer betaalt. Dit bedrag komt terug in de berekening op het moment dat je de omvormer moet vervangen. We indexeren de prijs van de omvormer automatisch met de gemiddelde prijsindex over de afgelopen 15 jaar.

Merk en type zonnepaneel

In de offertevergelijker kun je jouw merk en type zonnepaneel selecteren. In onze database zitten veel zonnepanelen met daarbij de belangrijkste informatie: productgarantie, vermogensgarantie, het soort paneel (glas, folie) en het soort zonnecel (monokristallijn, polykristallijn) en de vermogensafname per jaar. 

Merk en type zelf invullen

Staat jouw merk of type niet in de lijst? Je kunt ook zelf de gegevens van jouw zonnepanelen invullen. 
Let op: de informatie in je offerte kan afwijken van de informatie van de fabrikant. Check daarom altijd de productgarantie en vermogensgarantie van de fabrikant.

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Maar je moet ze wel af en toe schoonmaken. Doe je dat zelf? Dan hoef je geen onderhoudskosten op te geven. 

 

3. De berekening

De berekening maakt gebruik van standaard waarden en gemiddelden van Milieu Centraal. Op basis van jouw gegevens berekenen we o.a. de terugverdientijd, de winst en het rendement op de investering.

Om het vermogen van de zonnepanelen te bepalen, wordt er rekening gehouden met de helling van het dak en de ‘windrichting’. Is de helling 35 graden en is de windrichting Zuid, dan is het vermogen van de zonnepanelen gelijk aan het maximale vermogen van de zonnepanelen (wattpiek). Is de windrichting west en de helling 20 graden, dan is het vermogen een stuk lager dan de wattpiek. Hoeveel lager dit is, wordt bepaald met behulp van een omrekentabel.

 

Gemiddelden en standaard waarden

De standaard waarden en gemiddelden waar de offertevergelijker mee werkt zijn gebaseerd op de cijfers van Milieu Centraal. De standaard waarden waar we mee werken:

  • stroomprijs: 22,5 cent (kun je ook zelf aanpassen)
  • teruglevertarief: 6 cent (kun je ook zelf aanpassen)
  • de salderingsregeling wordt afgebouwd zoals de overheid dat heeft bepaald, te beginnen in 2025. In 2031 is er geen saldering meer over.
  • de onderhoudskosten gedurende de levensduur bestaan alleen uit het vervangen van de omvormer na 15 jaar. Je kunt dit zelf aanpassen en hogere onderhoudskosten kiezen.
  • per kWh opgewekte stroom wordt 475 gram CO2 bespaard. Alle opgewekte stroom wordt meegenomen in de berekening. Of je de stroom nu zelf gebruikt of teruglevert aan het net, in beide gevallen wordt er CO2 bespaard.

 

Verschillen met andere berekeningen

Doe je dezelfde berekening bij Milieu Centraal? Dan krijg je andere uitkomsten. Dat komt o.a. doordat Milieu Centraal er vanuit gaat dat je de opbrengst van je zonnepanelen direct voor 10 jaar vastzet op een deposito spaarrekening. In onze berekening tonen we die optie naast de gewone berekening. Daarnaast gaat Milieu Centraal ervan uit dat er geen schaduw op de dak valt.

Milieu Centraal rekent standaard met een levensduur van 25 jaar. De offertevergelijker rekent met de productgarantie zoals opgegeven door de fabrikant. Het is logisch dat een paneel waar 30 jaar productgarantie op zit, langer meegaat dan een paneel met maar 12 jaar productgarantie.

Verder is de omrekentabel van de offertevergelijker niet helemaal gelijk aan die van Milieu Centraal. Hierdoor rekenen wij met een vermogen dat marginaal anders is, en is er een verschil in de verwachte opbrengst van een paar euro op de totale looptijd.

Meer informatie over de manier waarop Milieu Centraal werkt kun je lezen op  de website van Milieu Centraal.

 

Disclaimer

We doen ons best om de offertetool zo goed en zo accuraat mogelijk te laten werken. Maar het blijft een inschatting. De berekeningen kunnen dus afwijken van de werkelijke kosten en opbrengsten, en er kan ook ergens een foutje in zitten. Je kunt uit de berekeningen van de offertevergelijker dus geen rechten ontlenen, en wij zijn niet aansprakelijk voor keuzes die je maakt op basis van de berekeningen.

Zoek Installateur in de buurt

Vul je postcode in (cijfers en letters) en vind een zonnepanelen installateur bij jou in de buurt.

Gratis E-boek

Gratis E-boek: 'zonnepanelen kopen'

 

Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Download het gratis e-boek ‘Zonnepanelen kopen’.