Zonnepanelen kopen? Start hier
Zonnepanelen kopen? Start hier
Alles wat je moet weten over zonnepanelen op 1 hele lange pagina.
Wil je zonnepanelen kopen, maar weet je helemaal niks van zonnepanelen? Geen nood, op deze pagina leggen we alles stap voor stap uit. Als je deze pagina hebt gelezen weet je alle belangrijke dingen over zonnepanelen en kun je aan de slag!
Op deze pagina:
1. Zonnepanelen
Er zijn 3 soorten zonnepanelen:
- monokristallijn
- polykristallijn
- amorf (dunnefilm panelen)
Monokristallijne zonnepanelen hebben het hoogste rendement, maar zijn ook de duurste. Monokristallijne zonnepanelen zijn meestal zwart of donkerblauw. Polykristallijne zonnepanelen hebben een redelijk hoog rendement en zijn een stuk betaalbaarder. Polykristallijne zonnepanelen zijn meestal blauw, soms lijkt het een beetje paars, maar ze kunnen ook zwart zijn.
Amorfe zonnepanelen zijn het goedkoopst maar leveren ook het minste rendement. Amorfe zonnepanelen zijn vooral geschikt voor gebruik op een boot of camper,
Maak je niet al te druk over de keuze tussen monokristallijn en polykristallijn. Beide soorten zijn prima zonnepanelen. Wat wel belangrijk is: kies een betrouwbaar merk, dat lang meegaat.
Er zijn betrouwbare dure merken maar ook betrouwbare goedkopere merken. Kies voor een merk dat goed bekend staat. Je betaalt er misschien iets meer voor, maar kwaliteit betaalt zich altijd terug. Zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen: ‘quality will be remembered long after the price is forgotten.’
Vraag je via ons een offerte aan? Dan ben je verzekerd van kwaliteit. Wij werken alleen met installateurs die met betrouwbare merken zonnepanelen werken.
Glas-glas en glas-folie
Een glas-glas zonnepaneel heeft een glasplaat aan de bovenkant en een glasplaat aan de onderkant. Een glas-folie zonnepaneel heeft alleen aan de bovenkant glas. Aan de onderkant zit folie. Folie is wat kwetsbaarder dan glas, het slijt eerder en er kunnen kleine scheurtjes in komen. Glas-glas zonnepanelen zijn wat robuuster en daardoor ook wat duurder. Ze gaan over het algemeen wel langer mee en je krijgt er veel langer garantie op, soms wel 30 jaar.
2. De omvormer
De omvormer zet de gelijkstroom uit de zonnepanelen om in wisselstroom, zodat je de stroom kunt gebruiken. De omvormer wordt zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geplaatst. Hoe langer de kabel, hoe kleiner de opbrengst.
Er zijn 4 soorten omvormers:
- string omvormers (1 omvormer voor alle zonnepanelen)
- micro omvormers (1 omvormer per zonnepaneel)
- power optimizers (per zonnepaneel een optimizer, die samen komen in een centrale omvormer)
- hybride omvormers (omvormer die ook een thuisbatterij kan opladen)
String omvormers
Een string omvormer is ongeveer zo groot als een koffer. Bij een string omvormer worden de zonnepanelen in een serie geschakeld. String omvormers zijn hele betrouwbare en efficiënte omvormers. String omvormers zijn vooral geschikt als er geen schaduw op je dak valt.
Valt er schaduw op 1 of meer panelen in de serie? Dan gaat de opbrengst van de hele serie omlaag. Als er schaduw op je dak valt kun je beter kiezen voor micro omvormers of power optimizers.
Micro omvormers
Micro omvormers zijn ongeveer zo groot als een boek. Micro omvormers worden aan de onderkant van elk zonnepaneel gemonteerd. Elke micro omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom. Micro omvormers werken onafhankelijk van elkaar. Als er schaduw op 1 paneel valt gaat alleen de opbrengst van dat ene paneel omlaag, en niet van de hele serie zoals bij een string omvormer.
Power optimizers
Met power optimizers combineer je de voordelen van een string omvormer en van micro omvormers. Power optimizers zijn ongeveer zo groot als een portemonnee. Ze worden aan de onderkant van elk zonnepaneel gemonteerd en ze komen bij elkaar in een centrale omvormer. In de centrale omvormer wordt de gelijkstroom omgezet naar wisselstroom.
Hybride omvormers
Met een hybride omvormer kun je je opgewekte energie opslaan in een thuisbatterij of thuisaccu. Een hybride omvormer kan niet alleen gelijkstroom omzetten naar wisselstroom, maar bevat ook een batterij-oplader. Wil je nu of later thuisbatterijen aanschaffen? Dan is een hybride omvormer de beste keuze. De meeste hybride omvormers werken met power optimizers.
Let er bij de aanschaf van een hybride omvormer op dat je hybride omvormer meestal alleen geschikt is voor thuisbatterijen van hetzelfde merk.
Kies voor kwaliteit
De kwaliteit van de omvormer is misschien nog wel belangrijker dan de kwaliteit van de zonnepanelen. Een goede omvormer zet tussen de 92% en 98% van de gelijkstroom om in wisselstroom. Bij een omvormer van minder goede kwaliteit is dat vaak een stuk lager. Een verschil van 5% lijkt niet zoveel, maar als je dat over 10 jaar uitrekent kan het verschil flink oplopen.
Een omvormer gaat meestal 10 tot 15 jaar mee voordat je ze moet vervangen. Dat betekent voor de meeste merken dat je gedurende de levensduur van je zonnepanelen de omvormer een keer moet vervangen.
3. De installateur
Een goede installateur levert garantie op zijn werk. De meeste installateurs geven installatiegarantie en systeemgarantie.
Installatiegarantie is de garantie dat het werk goed is uitgevoerd. Dat de kabels goed zijn bevestigd, dat de panelen goed zijn vastgemaakt. Veel installateurs geven 5 tot 10 jaar installatiegarantie.
Systeemgarantie is de garantie dat dat de verschillende onderdelen goed met elkaar samenwerken. Als het systeem niet meer goed werkt komt de installateur langs en zoekt uit waar het probleem zit. Een systeemgarantie van 2 jaar is het minimum maar 5 of 10 jaar komt steeds vaker voor.
Kies niet voor een installateur die minder dan 2 jaar garantie geeft. Als de installateur er zelf al geen vertrouwen in heeft dat de boel minimaal 2 jaar goed blijft werken, waarom zou jij daar dan wel op vertrouwen?
4. Direct verbruik
Als je zonnepanelen elektriciteit opwekken wordt dat eerst door je apparaten thuis gebruikt. Dat heet direct verbruik. Produceer je meer dan je zelf gebruikt? Dan exporteer je de elektriciteit aan het net, je levert elektriciteit.
Voor alles wat je exporteert krijg je een terugleververgoeding. De terugleververgoeding is nu tussen de 3 en 12 cent per kWh. Ter vergelijking: stroom die je inkoopt via het net kost je ongeveer 22 cent per kWh.
Dat betekent dus dat je met elke kWh die je direct zelf verbruikt 22 cent uitspaart omdat je die niet hoeft in te kopen via het net, terwijl je voor elke kWh die je exporteert maar 3 tot 12 cent krijgt.
Maximaal profiteren van je opgewekte elektriciteit
Je profiteert het meest van zonnepanelen als je de opgewekte elektriciteit direct verbruikt. De meeste huishoudens hebben een direct verbruik van ongeveer 30%. Je kunt je directe verbruik oprekken door zoveel mogelijk apparaten overdag te gebruiken in plaats van ‘s avonds. Programmeer de vaatwasser en de wasmachine om overdag te draaien. Let op dat je ze niet tegelijk laat draaien maar achter elkaar, want als je meer verbruikt dan je zonnepanelen opwekken moet je alsnog die stroom inkopen.
Tot en met 2030 is er de Salderingsregeling. De stroom die je niet meteen gebruikt maar later wel, kun je tegen elkaar wegstrepen. De salderingsregeling wordt vanaf 2025 afgebouwd. Dat betekent dat het vanaf 2025 belangrijk wordt om je opgewekte elektriciteit zo optimaal mogelijk te gebruiken.
5. Hoeveel panelen moet je kopen?
De stelregel is om ongeveer het aantal panelen te kopen waarmee je in je jaarlijkse verbruik kunt voorzien. Dat wil zeggen dat je evenveel kWh opwekt als je verbruikt in een jaar. Deze stelregel geldt in ieder geval zolang de salderingsregeling loopt.
6. Ligging en helling
Zonnepanelen richting het oosten leveren ‘s ochtends de meeste elektriciteit
Zonnepanelen richting het westen leveren ‘s middags de meeste elektriciteit
Zonnepanelen richting het zuiden leveren rond het middaguur de meeste elektriciteit, en leveren in totaal het meeste op.
De beste prestaties van je zonnepanelen krijg je met een dak op het zuiden waar geen schaduw op valt, met een hellingsgraad van 30-35 graden.
Heb je meerdere dakdelen waar je zonnepanelen op kwijt kunt? Laat dan berekenen hoeveel welk dakdeel oplevert op welk deel van de dag. Hou daarbij in gedachten hoeveel van de opgewekte elektriciteit je direct kunt verbruiken. Probeer zoveel mogelijk opgewekte elektriciteit direct zelf te verbruiken.
Lees meer over wat ligging, helling en obstakels betekenen voor de verwachte opbrengst
7. Financiering
Heb je spaargeld, wil je je hypotheek verhogen of sluit je een lening af? Er zijn verschillende subsidieregelingen voor zonnepanelen, de salderingsregeling is de bekendste.
- lening tegen gunstige voorwaarden (energiebespaarlening)
- salderingsregeling
- soms zijn er gemeentelijke subsidies
Alle subsidies die op jou van toepassing zijn kun je vinden op Verbeterjehuis.nl.
8. Offerte aanvragen
We raden je aan om 2 of 3 offertes aan te vragen. Dan heb je een goed beeld van de mogelijkheden en de prijzen voor jouw dak.
9. Offerte beoordelen
Voor veel mensen is dit het moeilijkste van het kiezen van zonnepanelen: hoe maak je een keuze uit de offertes die je hebt ontvangen?
Belangrijk bij het beoordelen van een offerte:
- de verwachte opbrengst en levensduur van de zonnepanelen
- productgarantie en vermogensgarantie (ook wel: leveringsgarantie) van de zonnepanelen
- garanties vanuit de installateur
- wat als iets anders dan de panelen voortijdig kapot gaat?
- wie betaalt de kosten voor het vervangen van kapotte panelen?
- is de aansluiting gecontroleerd? Als er iets in je meterkast moet worden aangepast, staat dit in de offerte?
Meer informatie over het beoordelen van offertes
10. Volgende stap
Wil je nog verder lezen? Download het gratis e-boek 'Zonnepanelen kopen'.
Of vraag direct een offerte aan bij een van onze installateurs.